NaslovnaO namaSadniceGalerijaKontakt

 

Kvalitet

O SORTAMA:
Jabuka
Kruška
Šljiva
Breskva
Nektarina
Trešnja
Višnja
Mušmula
Lješnjak
Orah
Kajsija 

SORTIMENT  LjEŠNJAKA


ISTARSKI DUGI: Grm ove sorte je dosta bujan: više ide u širinu nego u visinu, pa ima loptasti oblik. U usporedu sa nekim drugim sortama daje redovitiju i obilniju berbu. Plod istarskog dugog je krupan, ovalno duguljastog oblika, pravilno svođen.
 

ISTARSKI OKRUGLI: Udomaćen i izvrsno prilagođen klimatskim uslovima u našem podneblju. Najbolji za izradu krema, a prženi kao grickalica, dodatak u čokoladi i za mešanje u razne vrste kolača. Otporan na bolesti,.


RIMSKI:
 Ima vrlo bujno stablo. Iako je grm, raste uspravno. Formira malo izdanaka. Plodovi su teški oko 3,12 g. okruglastog oblika, malo izduženi, dimenzija 20x20x32 mm. Zajedno su do 3 ploda. Omotač je ravan sa vrhom ploda, sastavljen od dva lista koji se pilasto po obodu završavaju. Sazreli plodovi lako iz nje ispadaju.

CRVENI LAMBERT:  Stablo srednje bujno, sa crvenim lišćem, dekorativno djeluje. Omotač je duži od ploda. U grozdu ima od 1 do 7 plodova. Ljuska srednje tvrda, lijepog izgleda sa prugama. Ova sorta se koristi i kao dekorativna i u proizvodnim zasadima leske. Dobar je oprašivač ostalim sortama.

HALŠKI DžIN:  Ovo drvo lešnika može da bude visoko i do 6 m i otporno je na zimske temperature. Ima ovalne listove od 10 do 12 cm dužine i od 7 do 8 cm širine. Plodovi su od 2 do 4 zajedno u grozdu. Ima puno resa, a plod konusno okrugao - u osnovi četvrtast, dužine od 2 do 2.5 cm i širine 2.25 cm. Masa ploda iznosi 3.5 grama u proseku. Omotač je svetlosmeđ i sa tamnijim prstenovima. Jezgro je ukusno i potpuno ispunjava ljusku. Sazreva početkom septembra. Prilagođen je kontinentalnoj klimi, te je zato poznat kao sorta sa vrlo dobrom rodnošću i smatra se najboljom sortom za masovnu proizvodnju. Veoma je cenjena sorta u Nemačkoj.

 

   
 Prodaja i proizvodnja sadnica voća: JABUKE, KRUŠKE, ŠLJIVE, KAJSIJE, TREŠNJE, VIŠNJE, BRESKVE, NEKTARINE, ORAHA I LjEŠNJAKA