NaslovnaO namaSadniceGalerijaKontakt

 

Kvalitet

O SORTAMA:
Jabuka
Kruška
Šljiva
Breskva
Nektarina
Trešnja
Višnja
Mušmula
Lješnjak
Orah
Kajsija 

SORTIMENT  JABUKE

Sadnice su kalemljene na savremenoj podlozi MM-106, tako da prorode već u 3-4 godini od sadnje, za razliku od sejanaca gdje je taj period mnogo duži od 10-12 godina. Stabla na ovoj podlozi su manja, prije donese plodove i rodnija su. Ne trebaju naslon. Pogotovo kod autohtonih sorati jabuka, spoj savremenog i starog. Sve eko sorte jabuka su otporne na najznačajnije bolesti (čađavu krastavost i pepelnicu). Idealno za okućnice, vikendice i manje voćnjake, kao i za ekološku proizvodnju jabuka.

 

GOLD RUSH: Nastala višestrukim ukrštanjem Zlatnog delišesa x Coop 17vo. Srednje je osjetljiva na pepelnicu, dok je otporna na čađavu krastavost, Slabe je do srednje bujnosti što je velika prednost jer je lako održavati tj ne zahtjeva veliku rezidbu. Rano ulazi u rod. Dobrih je prinosa. Ima odličnu sposobnost skladištenja.

Okus:Meso je vrlo čvrsto, svježe i hrskavo. Nakon mjesec do dva uskladištenja razvija pun, izvrstan okus.
Dozrijevanje
:
Krajem oktobra.
Plodovi: Srednje velik.
Boja:  Pokožica je žutozelena.
Podloga: MM-106.

 

TOPAZ: Nastala ukrštanjem sorte Rubin x Vanda, 1993. godine. Češkog je porijekla. Stablo je srednje bujnog rasta i dobre rodnosti. Otporna je na čađavu krastavost, a manje osjetljiva na pepelnicu. Plodovi se odlično skladište, u običnim skladištima do početka marta, a u hladnjačama sa kontrolissanom atmosferom do kraja maja. Preporučena je kao odlična stona sorta.

Okus: Slatko-kiselkastog i vrlo aromatično ukusa.
Dozrijevanje
:
Krajem septembra.
Plodovi: Srednje velik, maso je tvrdo i sočno.
Boja:  Pokožica je prekrivena svjetlo crvenom bojom.
Podloga: MM-106.
 

REWENA: Nastala ukrštanjem Cox Orange x Oldenburg x nositelj otpornosti na čađavu krastavost. Odlikuje se slabobujnim rastom. Cvate srednje kasno do kasno, dobar oprašivač za ostale sorte. Otporna je na fuzikladij, pepelnicu, bakterijsku palež i (relativno) na izmrzavanje cvjetova. Rewena se može uzgajati bez primjene fungicida. Pogodna za eko voćnjake. Dobro se skladišti.

Okus: Slatko-kiselkastog i aromatično ukusa.
Dozrijevanje
:
Početkom oktobra.
Plodovi: Srednje velik, maso je tvrdo i sočno.
Boja:  Pokožica je prekrivena 80% crvenom bojom.
Podloga: MM-106.

 

ENTERPRISE: Nastala višestrukim ukrštanjem M. Floribunda i Zlatnog Delisešesa. Stablo je srednjebujnog rasta. Otporna je na čađavu krastavost i bakterisku palež, a manje osjetljiva na pepelnicu. Meso ploda je hrskavo, kiselkastog okusa. Dobro se čuva.

Okus: Slatko-kiselkastog i aromatično ukusa.
Dozrijevanje
:
Sredinom oktobra.
Plodovi: Srednje velik, maso je tvrdo i sočno.
Boja:  Pokožica je prekrivena crvenom bojom.
Podloga: MM-106.

 

 

FLORINA: Ovo je francuska sorta, a dobijena je ukrštanjem (Malus Floribunde, Mordendufta, Stark Delišesa, Zlatnoga delišesa x Jonatana). Stablo raste bujno, široke krošnje i daje srednje visoke prinose. Otporna na krastavost, slabo podložna napadu lisnih ušiju, dok je na pepelnicu tolerantna. Najzanimljivija sorta prve generacije otpornih sorti. Idealno za vikendice, okućnice i eko proizvodnju.

Okus: Meso ploda sočno, skladno slatko-kiselkasto s finom jabučnom aromom.
Dozrijevanje
:
Krajem septembra.
Plodovi: Srednje velik.
Boja:  Pokožica je u osnovi žutozelena, koja je prekrivana mramoriranom naradžastoljubičastom bojom.
Podloga: M-26

 PETROVAČA: Stara sorta jabuke, koju ubrajamo u najranije ljetne stolne sorte, prilično otporna na fuzikladij. Dobro i brzo dolazi u rod. Zbog kasnog cvjetanja, nema opasnosti od proljetnog mraza. Plodovi dozrijevaju neravnomjerno te ih je stoga potrebno brati u više navrata, inače otpadaju.

Okus: Slatko-kiselkastog okusa.
Dozrijevanje
:
Početak jula.
Plodovi: Srednje veličine.
Boja:  Pokožica ploda je svijetlocrvena na osunčanoj strani. Inače osnovna boja je zelenožuta.
Podloga: MM-106.

 

ILINjAČA: Stara sorta jabuke, koju ubrajamo u ljetne stolne sorte, prilično otporna na fuzikladij. Brzo dolazi u rod. Plodovi dozrijevaju neravnomjerno te ih je stoga potrebno brati u više navrata, inače otpadaju.Može da se uzgaja bez hemiske zaštite. Koristi se u svežem stanju ili za pite i kolače.

Okus: Slatko-kiselkastog okusa.
Dozrijevanje
:
Početak avgusta.
Plodovi: Srednje veličine.
Boja:  Plodovi su crvenkaste boje.
Podloga: MM-106.

 

POGAČARKA: Spada u zimske sorte jabuka, bujnog je rasta. Ima dobro razgranatu krošnju. Vrlo je otporna na jabučnu plijesan. Rodnost je rana i prilično redovita Prilično je otporna na zimski mraz. Dobro se čuva tokom zime.

Okus: Slatkastog okusa.
Dozrijevanje
:
Sredina oktobra.
Plodovi: Krupni.
Boja:  Osnovna zelenkastožuta koja prelazi u zlatnožutu.
Podloga: MM-106.

 

ZELENIKA: Spada u zimske sorte jabuka, ima bujan rast i dostiže velike dimenzije. Izražene je snage rasta,jer je triploidna sorta te kasnije i stupa na rod. Krošnja je okruglasta, a u punom rodu pljosnata i rijetka.  Rodnost joj je dobra. Dobro se čuva tokom zime.

Okus: Kiselkastog okusa.
Dozrijevanje
:
Sredina oktobra.
Plodovi: Krupni.
Boja:  Plodovi su zelene boje.
prelazi od zeleno-žute .

Podloga: MM-106.

 

 

   
 Prodaja i proizvodnja sadnica voća: JABUKE, KRUŠKE, ŠLJIVE, KAJSIJE, TREŠNJE, VIŠNJE, BRESKVE, NEKTARINE, ORAHA I LjEŠNJAKA