NaslovnaO namaSadniceGalerijaKontakt

 

Kvalitet

O SORTAMA:
Jabuka
Kruška
Šljiva
Breskva
Nektarina
Trešnja
Višnja
Mušmula
Lješnjak
Orah
Kajsija 

SORTIMENT  KRUŠKE
 

JUNSKA LjEPOTICA:  je kruška sa najranijem vremenom zrenja i ako je plod sitan (oko 70g.) kao takva zaslužuje posebnu pažnju, jer na tržištu u to vreme nema druge kruške. Rodnost je visoka, stablo je srednje do vrlo bujno.

Dozrijevanje: Krajem juna.
Plodovi: Sitan do srednje krupan, 50 - 70 g, izduženo kruškolikog oblika, prva je sorta s prihvatljivom krupnoćom plodova.
Boja: Svijetložuta prelivena crvenilom sa sunčane strane
Podloga: Sijanac divlje kruške, Dunja BA-29.


 

SANTA MARIJA: Je veoma lijeog i privlačnog spoljašnjeg izgleda. Plod se bere nesto ranije jer brzo nadolazi. Koristi se još kao jako dobar oprašivač naročito Viljamovci. Krupnih plodova, bijelog mesa, može se koristiti za preradu i kao stolna sorta. Rađa obilno.

Dozrijevanje: Pocetkom avgusta.
Plodovi: Srednje krupan do krupan, 150 - 250 g
Boja: žućkasto-zelena, glatka, u punoj zrelosti postaje žuta
Podloga: Sijanac divlje kruške, Dunja BA-29.

 

VILjAMOVKA:  Stara engleska sorta, gaji se na svim kontinentima, pa je smatraju i kosmopolit kruškom. Ima odličnu adaptivnost (gaji se do 800 m/n. v), odličnu rodnost i odličan kvalitetom ploda, smatra se nezamenjivom sortom. Savremenom tehnologijom skladištenja njena potrošnja se može produžiti i do 5 meseci, čime se izbegavaju teškoće u plasmanu. Stablo je srednje bujno, krošnja piramidalnog oblika. Koristi se kao stono voće, a isto tako i za sve vrste prerade, naročito za proizvodnju rakije.

Dozrijevanje: Krajem avgusta.
Plodovi: Srednje krupan do krupan (160 - 260 g) s neravninama na površini, temeljne zelenkaste boje koja s vremenom prelazi u zlatnožutu s laganim crvenilom na osunčanoj strani; meso je vrlo sočno, topi se u ustima, specifične muškatne arome, jako izraženog ugodnog okusa.
Boja: Osnovna boja je žuta, a na sunčanoj strani ima dopumsku crvenu boju.
Podloga: Sijanac divlje kruške.


KONFERANS:  Ovo je najraširenija sorta koja se uzgaja u svijetu. Porijeklom je iz Velike Britanije. Nastala je selekcijom sjemenjaka dobivenih slobodnim oprašivanjem sorte Leon Leclerc de Naval. Srednje kasna je jesenska sorta koja dozrijeva oko 26 dana nakon Viljamovke. Rađa srednje krupnim do krupnim plodovima težine 190 do 240 g. Plodovi imaju oblik izdužene tikvice, osnovna boja kožice je mutnozelena koja je na većem dijelu prekrivena rastrganom rđastom bojom i nije baš privlačna. Meso je žućkastobijele boje, a oko sjemenjače narančastocrvene boje, fine je teksture s malo sitnih sklereida i sočno. Ima kiselkastosladak okus izražene ugodne arome. Rano ulazi u rod i daje visoke i redovite prirode. Ističe se srednje bujnim do bujnim rastom, razgranjenom i dobro razvijenom krošnjom. . Ima odličnu skladišnu sposobnost. U CA hladnjačama se može čuvati 6 do 7 mjeseci.

Dozrijevanje: Krajem septembra.
Plodovi
:
Krupan do 250 g.
Boja: Mutnozelana sa rđastom prevlakom 
Podloga: Sijanac divlje kruške.
 

 

KARMEN:  Karmen je Italijanska sorta kruške, nastala ukrštanjem Guyot x Bella di Giugno. Plod je veoma krupan, elgantnog i ljepog izduženog oblika. Stablo je bujno i odlične rodnosti. Meso ploda je bijele boje,čvrsto, sočno, slatko, aromatično i ugodna okusa, a stajanjem nakon berbe ne postaje brašnasto. Plodovi se mogu dobro čuvati u hladnjači. Tokom čuvanja još više proširuje crvenu boju, koja plodu daje poseban atraktivan izgled.

 

Dozrijevanje: Krajem jula.
Plodovi: Srednje krupan do krupan
Boja: Boja je žuto zelena sa crvenim nijansama.
Podloga: Sijanac divlje kruške.


KIFEROV SIJANAC (CITRONKA):  Sorta je nastala u Filadelfiji davne 1847. ukrštanjem usurijske (kitajske) peščane kruške (Pyrus serotina) sa sortom Anžu ili Viljamovka. Plodovi se dugo drže na grani i kada se koriste za stonu upotrebu potrebno je sačekati da sami, spontano otpadnu sa grana (puna zrelost). Plodovi u punoj zrelosti su slamasto žute boje sa retkim dopunskim crvenilom, pokožica poseduje krupne lenticele, a meso je izrazito čvrsto i pogodno za pravljenje kompota, ali i za konzumiranje u svežem stanju.

Dozrijevanje: U drugoj polovini oktobra.
Plodovi: Krupan do vrlo krupan, 200 - 270 g, ponekad i do 400 g.
Boja: Slamnatožuta.
Podloga: Sijanac divlje kruške.


KARAMUT:  Je domaća stara sorta kruške. Stablo je otporno na bolesti i veoma bujno. Plod je sitan i veoma spacifične arome. Koristi se najčešće za proizvodnju rakije koja je vrhunskog kvaliteta.

Dozrijevanje: Početkom oktobra.
Plodovi: Sitan do srednje krupan.
Podloga: Sijanac divlje kruške.

 

 

 

   
 Prodaja i proizvodnja sadnica voća: JABUKE, KRUŠKE, ŠLJIVE, KAJSIJE, TREŠNJE, VIŠNJE, BRESKVE, NEKTARINE, ORAHA I LjEŠNJAKA